Ondernemers kunnen weer makkelijker geld lenen

ondernemers geld lenen

Al geruime tijd is het erg moeilijk voor bedrijven om een financiering te krijgen. Maar als het aan de Europese Commissie ligt, moet daar binnenkort verandering in komen. De Europese Commissie heeft namelijk een actieplan opgesteld om het voor bedrijven binnen Europa makkelijker te maken geld te lenen buiten de banken om.

Buitenlandse investeerders

Zeker sinds de economische crisis is het moeilijk voor bedrijven om een financiering bij een bank te krijgen. Er worden veel minder kredieten verschaft. De Europese Commissie wil dit nu makkelijker maken door een aantal barrières weg te nemen die het vaak lastig maken om over de grens zaken te doen. Het moet dus makkelijker worden om bijvoorbeeld geld te krijgen van een Spaanse of Duitse investeerder, net zo  makkelijk als dat bedrijven geld kunnen krijgen van een Nederlandse.

Actieplan

In het actieplan van de Europese Commissie staan een aantal mogelijkheden die het makkelijker moeten maken voor bedrijven om geld te kunnen lenen. De kosten voor leningen moeten omlaag en het moet makkelijker worden om buiten banken om geld te krijgen, zoals bijvoorbeeld via crowdfunding of van durfkapitalisten. Ook wil de Europese Commissie het makkelijker maken om een stapel leningen (zoals hypotheken) te bundelen en door te ver kopen. Als dit weer kan worden ingezet en uitgebouwd worden tot het niveau van voor de crisis, zou het volgens de berekeningen van de Commissie zo’n 100 tot 150 miljard euro op moeten leveren. Als laatste kijkt de Europese Commissie nog of het mogelijk is om wat aan de regelgeving te doen en hierin te kunnen schrappen of te kunnen versimpelen.

Gunstig voor iedereen

Volgens de Commissie zou iedereen profiteren van zulke maatregelen. Als er weer meer mogelijkheden zijn om geld te lenen, heeft dat op termijn uiteraard ook een positieve invloed op de economische groei.

 

 

 

Tags: , , ,

 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Nuson. All Rights Reserved.