Rood staan is niet iets wat gratis zou moeten zijn

Af en toe kan het handig zijn om even rood te staan op je betaalrekening. De SNS Bank begrijpt dat  en heeft daarom besloten dat klanten de eerste drie dagen dat ze rood staan op hun betaalrekening, ze daar niet voor hoeven te betalen.

‘Geld lenen heeft een prijs’

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, is het daar echter niet mee eens, geeft hij aan in een reactie op de maatregel van de SNS Bank. Hij vindt dat rood staan beperkt moet blijven om te voorkomen dat mensen denken dat het gratis is. Voor een paar dagen vind hij het denkbaar, maar daar toe moet het beperkt blijven. Hij is van mening dat mensen moeten beseffen dat geld lenen een prijs heeft en hij wil dat mensen voorzichtig om gaan met hun huishoudboekje.

Niet ingrijpen

De minister grijpt op dit moment niet in bij de SNS Bank, omdat de bank zijn eigen beleid bepaald, ondanks de nationalisatie. Pas als meerdere banken dit gaan doen, zal hij ze om tafel roepen.

Minder rood

Het platform Wijzer in geldzaken, wat een initiatief is  van het ministerie van Financiën, concludeert in een onderzoek dat dinsdag is verschenen dat Nederlanders minder rood staan en minder betalingsherinneringen krijgen dan in 2013. De meeste Nederlands letten goed op hun uitgaven (52 %) en wordt er door een meerderheid (87 %) gespaard. Opvallend is wel dat mensen in loondienst minder goed op hun financiën letten, vaker rood staan, maar wel een goede buffer hebben voor onvoorziene zaken op financieel vlak. Mannen hebben over het algemeen minder moeite met rood staan op hun bankrekening, blijkt uit een onderzoek van MoneYou van vorig jaar. Ongeveer een derde van de mannen maakt volgens hun onderzoek gebruik van de mogelijkheid om rood te kunnen staan. Bij vrouwen ligt dit aantal beduidend lager, namelijk maar ongeveer een kwart.

Tweedeling in maatschappij

Volgens het Nibud is er echter wel een duidelijke tweedeling in de maatschappij zichtbaar. Volgens hun woordvoerster is er een groep dat echt is wakker geschud door de crisis en goed met geld bezig zijn. De andere groep is de groep die het niet meer redt door de crisis. Ze zijn vaak werkloos of kunnen hun huis niet verkopen. Deze groep heeft betalingsachterstanden en geen zekerheden als het de financiën aankomt. Zaken als niet rood kunnen staan, kunnen deze groep helpen minder in de problemen te raken op financieel vlak en zijn een klein onderdeel van plan die je kunt maken om zelf je schulden te regelen.

 

Tags: , , ,

 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Nuson. All Rights Reserved.