Nederlanders lenen massaal geld om mee te beleggen

beleggen_geld_lenenDe financiële crisis, een goede reden om rustig aan te doen en zuinig te zijn met het geld dat je nog hebt. Dat zou je tenminste denken, maar het blijkt dat er meer dan genoeg Nederlanders zijn die juist in deze tijden wel wat financiële risico’s durven nemen. In plaats van te sparen lenen zij juist geld om vervolgens mee te gaan beleggen. Maar liefst 500.000 Nederlanders beleggen momenteel via verschillende aanbieders met dit zogenaamde effectenkrediet, tijd om dit fenomeen eens nader te bekijken.

 

Herinner je je de aandelenlease nog?

Het fenomeen effectenkrediet doet in eerste instantie denken aan de aandelenlease-affaire, die rond de eeuwwisseling voor veel ophef zorgde. Bij deze constructie leende men geld waarmee vervolgens effecten werden gekocht. Tijdens de looptijd van de lening werd de schuld afbetaald en werd hierover rente betaald, waarbij men aan het einde een aantrekkelijk rendement zou kunnen behalen maar deelnemers door het instorten van de beurs juist met enorme schulden bleven zitten.

Blijkbaar hebben veel Nederlanders nog niet geleerd van de aandelenlease-affaire, want ook het effectenkrediet brengt flinke risico’s met zich mee. Met geleend geld koop je namelijk aandelen, die je vervolgens weer als onderpand inzet om je effectenkrediet te vergroten. Zo kun je je winst dus verdubbelen, maar kan ook je eventuele verlies ineens twee keer zo groot zijn.

 

Lenen blijft link

Echt veel verstandiger worden we nog niet als het op lenen aankomt blijkt dus. Zo zijn we niet alleen leningen met meer risico aangegaan, zoals effectenkredieten, maar lenen we ook meer en duurder. Vooral schulden die met een creditcard worden gemaakt nemen toe, terwijl dit tegelijkertijd één van de duurste vormen van lenen is. Wat daarbij opvalt is dat mannen meer lenen dan vrouwen en daarbij ook meer risico nemen. Misschien wordt het wel weer tijd dat de Nederlandse man het huishoudboekje dus weer ouderwets aan de vrouw des huizes overlaat.

 

Wil je toch lenen, dan kan het verstandig zijn om de risicometer van het Nibud te raadplegen:

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Nuson. All Rights Reserved.