Bewust lenen met deze 5 tips!

geld_lenenEven rood staan voor een nieuwe laptop of de creditcard trekken om een weekendje weg te boeken. Voor de meeste Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld, waarbij vooral opvalt dat mannen hier nog iets makkelijker mee omgaan dan vrouwen. Toch is roekeloos leengedrag deels de oorzaak dat onze economie nu in zwaar weer verkeerd. Wil je persoonlijk financieel leed voorkomen, dan kunnen deze vijf handige tips je daar bij helpen!

1: Ken het risico van je lening

Bewust lenen betekent dat je precies weet welke risico’s er aan een bepaalde keuze zijn verbonden. Dat kan lastig zijn om zelf te bepalen, dus kun je met de Risicometer van het Nibud makkelijk checken of de lening die je wilt afsluiten wel verantwoord is.

2: Leen niet zomaar van vrienden of familie

Bij een bank betaal je rente en bij je ouders of een goede vriend meestal niet. Een goede reden om op die manier wat geld te lenen dus, maar denk hier wel goed over na. Geld kan vaak een oorzaak zijn voor frictie of ruzie en zelfs de meest goede relaties zijn hier gevoelig voor. Zet één en ander dus ook bij dit soort leningen op papier en voorkom een boel narigheid!

3: Kun je er ook voor sparen?

Als het een aankoop is die je niet direct hoeft te doen, is het veel voordeliger om te sparen dan om te lenen. Kijk dus vooruit en financier die nieuwe auto dus bijvoorbeeld door op tijd te beginnen met sparen.

4: Zet je maandlasten eerst op een rij

Bij een lening hoort doorgaans een maandelijkse aflossing. Zorg dat je deze kent voor je een lening afsluiten en kijk eens goed of dat in je maandelijkse uitgavenpatroon past. Hou daarbij ook rekening met eventuele kosten die omhoog kunnen gaan, zoals het schoolgeld van de kinderen.

5: Let op de looptijd

Een lening met een looptijd van tien jaar voor een auto waar je maar vijf jaar in denkt te gaan rijden? Dat is natuurlijk niet echt handig. Zorg dus voor een looptijd die aansluit op de periode dat je ook daadwerkelijk gebruik maakt van hetgeen waarvoor je de lening afsluit.

 

Tags: ,

 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Nuson. All Rights Reserved.